Rygg

Har du ryggsmerter? Vi utreder alle plager i rygg

Å få vondt i ryggen er vanlig og er noe de fleste av oss vil oppleve i løpet av livet. Ryggsmerter øker med alderen. Korsryggsmerter kan være forårsaket av prolaps. Vi utreder de behandlingsalternativene som er best for deg.

Noen kan oppleve utstrålende smerter som går fra ryggen og ut i beinet. Dette kan være forårsaket av ulike tilstander som klemmer på en nerve i ryggen. I de fleste tilfeller vil ryggsmertene bli borte i løpet av kort tid. Dersom smertene vedvarer, kan dette skyldes ulike tilstander i ryggen. Hos Skagerakklinikken vil du få en grundig utredning for å avdekke de best egnede behandlingsalternativene, og henvisning til ryggoperasjon dersom det skulle være aktuelt.

Prolaps i korsryggen er en hyppig forekommende tilstand, som medfører utstrålende smerter fra korsryggen og ned i det ene benet – noen ganger også til begge ben. Tilstanden kalles også isjias.

Prognosen for helbredelse av skiveprolaps i korsryggen uten ryggoperasjon, over en periode på 12-16 uker, er 80-90%. I denne fasen vil vi starte relevant fysioterapi

Hos de 10-20% som ikke blir bedre av konservativ behandling, kan kirurgi være løsningen. Dette vurderes på bakgrunn av en MR-undersøkelse og samtale med ryggkirurg.

Dersom det skulle tilkomme lammelser over eksempelvis ankelledd eller kneledd og/eller vannlatnings-og/eller avføringsproblemer, kan tilstanden kreve akutt innleggelse og ryggoperasjon.

Spinal stenose er en forsnevring i ryggmargskanalen, som kan medføre trykk på nervene i korsryggen. Symptomene på spinalstenose kan være utstrålende smerter til bena eller sovende og prikkende fornemmelse i ben og føtter. Med symptomene følger ofte en nedsatt gangdistanse. Spinalstenose er relatert til aldersforandringer og artrose og utvikles typisk langsomt over mange år.

Dersom fysioterapeutisk behandling av symptomene fra en spinalstenose ikke har tilstrekkelig effekt, kan ryggoperasjon være nødvendig. Dette vurderes utfra MR-bilder, klinisk undersøkelse og vurdering av ryggkirurg.

Spondylolistese er en tilstand hvor en ryggvirvel glir i forhold til en annen virvel. Tilstanden kan komme etter en skade eller det kan være en medfødt defekt i virvelen. En slik spondylolyse kan forårsake klem på nervene i ryggen og kan kreve en avstivningsoperasjon.

Slitasje i ryggen kan også forårsake spondylolistese. Disse pasientene kan ha god effekt av en avstivende ryggoperasjon for å lage bedre plass til nervene.

Nerverotsblokade er en prosedyre som gjøres på operasjonstua i lokalbedøvelse.

Det kan være aktuelt for pasienter med mulig påvirkning av nerverøtter i flere nivå i ryggen. Da kan man bedøve den nerven som antatt er i klem, og prosedyren kan gi både terapeutisk effekt og gjøres også som ledd i diagnostisk utredning.

«En nerve som utsettes for et klem, kan bli permanent skadet slik at det får følger for resten av livet. Skagerakklinikken sørget for at jeg fikk en effektiv vei til operasjon. Jeg er svært takknemlig.»
Guri Sandnes, 65 år